Blog: Geo-Media stage bij Esri Nederland en BNR Nieuwsradio

Voor mijn opleiding Geo Media & Design aan de HAS Hogeschool heb ik, Jessy Faas, stage gelopen bij Esri Nederland. Esri is een bedrijf dat software levert voor het maken van digitale kaarten en geografische analyses (met een Geografisch Informatie Systeem (GIS)). Een geweldige ervaring! Bij Esri Nederland kwam ik terecht bij de afdeling Marketing & Communicatie, in hun kantoor in Rotterdam. Een supergezellig team én inspirerende organisatie. De opdracht voor mijn stage is met interessante analyses nieuwswaardige kaarten maken voor mediapartner BNR Nieuwsradio. Twee dagen per week zat ik dan ook op het kantoor van BNR in Amsterdam.

 

Bijna 40 kaarten

Mijn stage van een half jaar zit er nu bijna op en voor BNR Nieuwsradio heb ik ondertussen bijna 40 kaarten gemaakt met de software van Esri. De kaarten gaan over uitlopende onderwerpen, alles wat op dat moment voor BNR nieuwswaarde heeft. Zoals een kaart die de nieuwe cijfers over de woningmarkt visualiseert, over handel of de milieuzones in de grote steden. Om al deze kaarten te kunnen maken heb ik veel ervaring op moeten doen met de software van Esri. Hiervoor heb ik verschillende trainingen gevolgd en zo heb ik bijvoorbeeld ArcGIS Pro leren kennen.

Het is echt kicken om een door jou gemaakte kaart ook daadwerkelijk online te zien en de views te zien binnen stromen. Maar het allerleukste van dit werk is om je voor elke kaart weer in een totaal ander onderwerp te verdiepen. Want zomaar een kaart maken gaat niet, daarvoor moet je het onderwerp begrijpen en uitzoeken hoe alles in elkaar steekt om het goed over te kunnen brengen naar de lezers. Ondertussen weet ik daardoor al een stuk meer over politiek (Nederland én Amerika), gladde sporen en internationale studenten.

 

Amerikaanse verkiezingen

In de afgelopen maanden heb ik aan een aantal hele leuke projecten meegewerkt. BNR stond in september één week volledig in het teken van mobiliteit. Een mooie kans, want kaarten zijn bij uitstek geschikt voor dit onderwerp. De Amerikaanse verkiezingen van 2016 vielen ook binnen mijn stageperiode, ook hier heb ik veel tijd in gestoken. In de vijf weken voor de verkiezingsweek heb ik elke week de peilingen per staat bijgehouden en tijdens de verkiezingsnacht heb ik live de resultaten in kaart gebracht. Dit was een supergave opdracht; midden in de nacht zat ik samen met een aantal collega’s van BNR daar op kantoor. Zodra het resultaat van een staat bekend was, gaf ik dit aan in de kaart. Zo vulde de kaart zich met het uur en liet het ook de uiteindelijke uitslag zien.

Omdat je op twee kantoren zit, leer je veel mensen kennen. Dit zorgt voor extra inspiratie, vooral omdat de mensen van BNR heel anders naar kaarten kijken dan de mensen van Esri. Daar komen daardoor soms leuke dingen uit voort. De GIS-kennis die ik voor deze stage tijdens mijn opleiding Geo Media & Design (HAS Hogeschool, Den Bosch) heb opgedaan was zeer bruikbaar. Daarnaast is het ook erg handig om goed met data in Excel om te kunnen gaan en dat je op mensen af durft te stappen met vragen.

En natuurlijk een mooie kers op de taart: Esri was zo tevreden dat ik na afloop van mijn stage in de vorm van een bijbaan met al deze leuke dingen door kan gaan! Misschien kom ik je wel tegen, als je als nieuwe stagiair bij Esri binnen komt!

Nieuwsgierig geworden naar de kaarten die ik gemaakt heb voor BNR Nieuwsradio?
In deze StoryMap heb ik ze allemaal verzameld.

Over Jessy

Ik ben Jessy en studeer Geo Media & Design aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Ik heb een passie voor onderwijs en dit wil ik graag combineren met de inhoud van mijn studie (geografie, digitale kaarten, design en programmeren) om digitaal lesmateriaal te ontwikkelen voor het aardrijkskunde onderwijs. Ik ben erg gemotiveerd om te leren, om mijzelf te verbeteren en om iets te kunnen betekenen in mijn interessegebieden.

Meer over mij kan je hier lezen >>