Studies

Neem een plek op aarde, op zomaar een moment. Hoeveel mensen zijn daar nu? Gaat het er vanmiddag regenen? Wat is de kortste weg naar het station? Is dat ook de snelste route? Hoeveel huizen staan er te koop? Welke leidingen zitten er onder de grond? Is het misschien een natuurgebied? Of zitten we midden op zee? Hoe diep is het water dan?

Alle gegevens over plekken op aarde noemen we geo-informatie. “Geo” geeft antwoord op de vraag WAAR iets of iemand is. We gebruiken die informatie overal in onze samenleving, bijvoorbeeld bij de brandweer en de politie: “waar is het slachtoffer?”, bij boren van tunnels: “sluit de tunnel precies aan?”, bij meten van aardbevingen: “hoeveel is het huis verzakt?”, bij het voorspellen van het weer “waar gaat de hagelbui heen?” en natuurlijk om de snelste route te vinden. Kortom: geo-informatie gaat over alles om ons heen!

Geo draait dan ook om het inmeten van alles op en in de aarde. Dat gebeurt met moderne apparatuur, vanuit de ruimte, vanuit de lucht en vanaf de grond. Maar geo gaat ook over informatie verwerken en zichtbaar maken, bijvoorbeeld op kaarten of in computeranimaties.

Je komt geo in veel studierichtingen tegen. Vaak als bijvak of minor, maar er zijn ook specialistische geo-opleidingen op mbo-, hbo– en wo bachelor en wo master-niveau. Een deel van de opleidingen kun je ook volgen in combinatie met een baan.

Doe hier de GoGeo studiewijzer en kom er op deze manier achter welke geo studie goed bij jouw interesses past >>

Door in de klas de Go Geo Quiz te maken kun je je kennis van Geo testen en ontdekken in wat voor studie richtingen Geo allemaal terug komt!